Monday, December 20, 2010

karipap pusing




Assalamualaikum..



Petang kelmarin sempat
saya buat karipap pusing....
adik2 cakap dh lama diorang x makan
karipap pusing yg saya buat..

so..saya pun cuba utk merajinkan diri
untuk buat karipap pusing nie....

saya belajar buat karipap pusing
nie dari mak Shahidah (my best frens & roomate
masa kat mrsm dulu...lama x dgr khbr dia...
rindu plak rasanya..huhu)



masa tu kebetulan nk ambik
sijil spm.. janji dgn dia nk ambik sijil sekali..
so gerak dgn dia dari kangar ke mrsm..



masa tue dia still kat ipoh ag..
dah janji dgn dia nk ikut dia balik umah,
sbb mak dia asyik suh g umah je..



so ikut la...
mak dia nie mmg baik..
bawak g jejalan,pastu siap ajar
masak ag...


antara resepi yg saya dpt
adlh karipap pusing..


so,skrg nk share la cket ilmu
yg sy dapat tue..hehe


ok..

kita mula dgn bahan2nya dulu..



karipap nie berbeza ngan karipap biasa..
karipap nie ada dua doh kita buat..



1 doh marjerin dan 1 doh lg doh biasa..


DOH MARJERIN:



untuk doh marjerin kita bleh letak dalam
150 gm marjerin dan 300 gm tepung gandum...

pastu di uli sampai ia x melekat dan di jadikan bulat2
mcm gmbr kat bwh nie:


DOH BIASA:



Untuk doh biasa plak saya guna dalam
700gm tepung gandum,
air garam(garam dibancuh dgn air sejuk)..

kemudian tepung diuli bersama dgn air garam tadi
sampai licin bahagikan kpd beberapa doh(t'pulang
besar mn kita wat..klu kecik so bnyk la bulatnya)


OK!!!
untuk 2 doh tadi kita dah siap
tapi 'perjalanan' kita masih jauh..hehe

dah siap uli 2 doh tadi(fuh..penat...)
kita masukkan doh marjerin tadi dalam
doh biasa..

leperkan doh biasa tadi sebelum masukkan doh marjerin.
masukkan doh marjerin tadi dalam doh biasa.

dan bulatkan dia jadi macam gambar atas.


tadaaaaa....1,2,3,4.....26=52..

haa..nak tau napa jadi 52..

ikuti 'kisah' selanjutnya..hehe

dah selesai kita bulat2 smuanya
dan tiba masanya untuk kita
mencanai plak...

doh yang bulat tadi dicanai menjadi leper.
Gunakan pisau untuk memotong bahagian tengah
(sama mcm kita potong kek birthday).

haaa...jadi lebih kurang jadi macam nie..

pastu kita gulung dari sisi...
kita gulung2 hampir jadi mcm nie..

after dah siap gulung jadi macam nie...

dah siap gulung kita canai plak smpai jadi
jadi leper macam nie..
lepas canai jadi leper,kita gulung dari bawah
hingga atas..(mmg banyak proses gulung dan
canai..sabar je la..hehe)

dah siap digulung..so jadi macam nie...
dah siap gulung..kita potong ditengah2.

haa..tengok!!bila dah potong jadi dua..
sebab tue tadi 26=52 bila 26X2..
(mcm study math plak..hehe)

bile dh potong,kita canai plak(proses canai terakhir)
nmpk x bentuk pusar kat karipap kita?
itu mksudnya karipap pusing dah hampir jadi..

sebelum masukkan inti..
masukkan inti..
pastu kelimkn karipap tadi..
kelimkn dgn tangan supaya karipap kita nampak cantik
dan bentuknya x berubah...

yay!!!dah siap 1...hehe..
dah siap pun.....pasni bleh la digoreng..

untuk menggoreng karipap nie
api di kecikkan supaya karipap
kan nampak lebih cantik dan ranggup...


dah siap digoreng...dan boleh dimakan.


SELAMAT MENCUBA

No comments: