Tuesday, November 23, 2010

KeTupAt PaLaS

Hari nie kita bercakap pasal ketupat plak..
maklum la..kita kan baru lps menyambut
Hari Raya Aidiladha
5 hari yg lepas...

Raya kali nie saya
berkesempatan belajar buat ketupat palas.
Raya2 sebelum nie x ambik kisah pun
yang tau makan je..hehe
Tapi kali ni memandangkan
mak suruh belajar jgak..
kata mak"mana nak tau
nnt duk jauh dari mak teringin nak makan,
bleh wat sendiri"

yelah mak...
(macam la anak mak nie rajin sgt nak buat..
klu teringin nak makan pn beli ja,x beli balik kg suh mak buat..
kan senang..haha)

ada ka sapa2 yg xtau ketupat palas???
bohong la sapa ckap xtau tu...

duk kat Malaysia mana bleh xtau ketupat palas 2 apa..
tambah2 yang duk kat Utara Malaysia..
jgn duk habaq kata xtau plak na..
kata tokwan"lekuk kepala baru hang nak tau kot"
haha...

ok2...
klu xtau pn xpa..
meh cheq nak habaq mai...
hehe..

ketupat palas@ketupat pulut
ialah ketupat yg menggunakan daun palas
sebagai pembungkusnya...
berbeza dgn ketupat nasi yg guna daun kelapa..
ni la rupanya daun palas..bagi sapa2 yg xtau...
daun nie biasanya duk dlam semak kat hutan..
tp sekarang kat market pn ada jual dah..

klu nak tau...
ketupat palas ni ada 'jantina' tau...
kelakar x??haha
ada 'jantan' & 'betina'..
ish2..ada jgak mcm tu kan..


Haa...ni ketupat palas 'betina'.

ni plak ketupat 'jantan'

nampak ada beza x??

mak cakap ketupat 'jantan' x masuk air
tp ketupat 'betina' masuk air masa rebus nnt..

"oooooo...mak cik baru tau"
(skrip dalam cita P.Ramlee...hehe)

sebelum kita masukkan pulut..
kita kena 'buka daun' dulu..
tujuannya untuk memudahkan
kita masukkn pulut nnt...

'buka daun' mksudnya kita gulung daun palas
supaya nnt kita mudah untuk anyam..
tp ni dh alang2 gulung try anyam..
inilah hasilnya..
semua 'betina'...hehe

buka balik & lepas tu masukkan pulut...
pulut yg siap di masak..


kata mak"pulut yg mentah pn bleh,tapi utk menjimatkn
gas api so masak dlu pulut"
(well..mak saya nie lbih kurang mcm mak Hagemaru plak...hehe
ops..sori mak)


senget,kurus x cukup 'makan'...
sy budak baru belajar...huhu

berbeza ngan mak buat...
gemuk,sihat ja...
dah siap!!!!

masukkan dalam periuk..
untuk direbus...

errkk...apa nie??
abaikan...

ketuat palas nie sesuai di 'cicah' @ dimakan
dgn rendang daging@ayam..
tapi tiap tahun mak selalu wat sambal ikan bilis
sbb kami adik bradik lebih suka makan ngan smbal ikan bilis
pergh...'terangkat' kot..
x caya..cubalah...hehe

p/s: untungkn kita kat Malaysia nie..mcm2 kita bleh makan sbb mcm2 ada..=p

No comments: