Saturday, November 13, 2010

KeTaYaP...






Assalamualaikum....
Ketayap.........
Hmmm..mesti smua dah pernah makan kn?
Sedap x?
Bagi saya bleh la..sedap jgak..
Ni la kuih tradisional Malaysia..
klu asal usulnya xtau la plak..


Bkn apa..bangun pagi tadi..
abah cakap teringin nak makan kuih ketayap...
so,yang jadi 'mangsa' saya la...huhu

pagi2 la dah kena g ambik nyiur@ nama pekannya buah kelapa...
untuk dibuat inti...


Ok...klu nak tau resepi nak wat ketayap nie..
meh saya gtau...
sebenarnya dah bnyak kali dah saya
wat ketayap nie..so xla kekok sgt...
sbb dh biasa..

biasa la orang kampung..


x susah pun wat ketayap nie..
senang je..ok,kita mula dgn




bahan2nya:

utk kulitnye
1 cwn tepung gandum
2 helai daun pandan
2 biji telur
1 1/2 cawan santan
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam(klu x suka masin..xyah bubuh pn xpa)
beberapa titik pewarna hijau(klu nk letak warna lain pn bleh tp biasanya
ketayap nie warna hijau..klu letak warna lain xtau la plak jd kuih apa nnt)

utk intinya plak
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah
1/2 cawan gula(klu nak kurangkan manis jgn letak..ingt!!!
kurangkan manis dlm mknan tp tmbhkn manis dlm senyuman..hehe)
1 helai daun pandan

ok..itu antara bahan2nya..
simple kn???
sekarang cara buatnya plak....

untuk inti;
Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi(cuma nk ambik bau je daun pandan 2)

untuk kulit;
Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya.
Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis.
Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi.
Kacau sehingga sebati(jgn bg nmpk bijik2 tepung..nnt x cntik ketayap kita) .
Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi.
Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau,
jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan.


ok..sekarang kita
panaskan pan(xda pan pkai belanga bulat),
letakkan sedikit minyak
(make sure ratakan minyak seluruh pan..klu x nnt dia melekat)
dan sendukkan 1 senduk adunan tadi
dan layangkan pan agar adunan tadi jd bulat.
Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan lama sgt(agak2 tepung dh masak).
Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.

nak gulung pun ada caranya jgak..
mula2..masukkkn inti..gulung..then,
lipat kedua tepi sedikit dan gulung melentang.
Ulangi sehingga adunan tadi habis.




ok...
dah siap!!!!!
bleh makan..hehe

SELAMAT MENCUBA....


Nie antara pic2 yg sempat di snap masa lps masak pagi td...
x sempat nk ambik pic masa tgh masak..sbb kalut
nk basuh pinggan lagi...
klu x bleh clear lg cara nk masaknya kn...huhu








p/s: perasan x???nie first entry sy ckp pasal resepi kan?hmm...rasa nk wat blog resepi la plak lps nie..rasa x rugi ilmu yg kita ada kongsi ngan org kan..lgpun kita bleh jgak rujuk balik bila kita lupa nk masak nnt..biasala...bila bnyk sgt kita masak dan lama kita x masak lama2 kita lupa plak..biasala manusia..oklah...masa utk masak tengahari plak..jgn lupa mencuba..=)




2 comments:

CekLa said...

terrernye buat kuih ketayap! one of my fav! thnx share recipe!

Shuhada Shahami said...

xde terrer pn cekla...tp takat nk makan 2 bleh la...welcome!!!..nnt cube ye...=)