Wednesday, May 4, 2011

koew teow kungfu

Akhirnya......
dapat gak tarik nafas lega..
Alhamdullilah...exam utk sem nie dh berakhir...

yay!!!!
ooo..ooo..ooo..balik kg!!!!!

hehe....
apa kn balik kg ngan koew teow kungfu nie???

xda kn mengena pn...
tp nk gtau yg saya dh abes exam..
[saja nk bg kwn2 yg x abes lg jeles..hihi]

koew teow kungfu...
dulu x prnh dgr pn...
apa lg nk makan...
tapi sejak merantau nie kan..
[ecece..ayat merantau 2 mcm jauh je bunyiknye....hihi]
dapat la gak merasa apa 2 koew teow kungfu...

sedap....
boleh la tahan..
so...dari duk tido je..search internet psal
resepi...kononya kat umah nnt leh try..
[klu rajin le...]

jom kita layan resepi2 nk wat keow teow kungfu nie
senang je...;)

bahan2nya:

koew teow
2 biji telur
lada hitam/lada putih
mix seafood(udang,sotong..pndek kata seafood)
1 setengah sudu tepung jagung
1 cawan air
sayur2(karot,kubis..sayor la)
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi(nk pedas buh la bnyk)
sos tiram

(bahan2 nie utk sorg mkn...tp klu nk mkn rmai pndai2 la kira quantiti bhn sndr)

dah ada bahan2 boleh la start buat...
mula-mula....

1)-pukul telur bersama garam,lada putih/hitam
didalam gelas@bekas

2)-masukkan koew teow hingga 3/4 gelas.

3)-tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak.
ratakan koew teow supaya menjadi sedikit nipis.

4)-balikkan supaya kedua-dua belah masak.

5)-masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.

6)-[untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang.
kemudian masukkan seafood mix.

7)-tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.

8)-masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak
dan sayur-sayuran.

9)-biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam
pinggan berisi kueh teow tadi.
(kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)

p/s:lapar2....tetiba je rasa lapar..x makan dari pagi nie..huhu
xpe....ptg japlagi kita mkn koew teow kungfu lg.. ;)


No comments: