Friday, February 1, 2013

Puding Karamel vs Puding Jagung

Assalamualaikum w.b.t..

minggu lepas berkesempatan balik kampung kjap...
lepaskan rindu yg dah lama terpendam (huahua...)
tapi kejap je rasa...x puas nk rest2 kat umah...
dah kena datang sini balik dah. (huhu..)
xpelah...demi masa depan sanggup ku berkorban (hehe..)


Then...di kesempatan yg ada jugaklah...
aku menyibukkan diri di dapur...as usual...hehe

kali nie sempat la masak puding karamel 
(actually nk wat kek karamel tapi jadi puding je)
 and puding jagung...

dah lama x buat dah lupa nk bahan2 nk wat...
so kelam kabut cari resepi...
adik ckap juz tulis je kat blog resepi2nye...
nnt lupa bleh refer kat blog je...
so jom kte layan resepi yg simple nie (hehe...)

PUDING KARAMEL


Bahan-bahan:
1 tin susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur
2 biji telur kuning
2-3 titik esen vanila
[KARAMEL]
5 sudu gula halus
2 sudu besar air


Cara membuatnya:
1)-Sediakan karamel : mula2 msuk gula dalam  periuk dgn 1 sudu besar air.
Masak dgn api yg sederhana je...sampai perang..jgn biar hangus plak...
bila dh perang, tuang dalam loyang then ketepikan...

2)- msukkan telur n kuning telur ke dalam mangkuk...
sambil kacau msuk gula cket demi cket...and jgn biar buih...nnt 
puding kita x licin...x cantik...

 3)-amek periuk yg lain,msukkan susu n esen vanila..panaskan...jgn smpai mendidih..
dalam 60 degree ok kot...

4)-then, msukkan sikit demi sikit susu yg panas tadi ke dlm telur tadi..
kacau smpai sebati...then tuang dalam karamel yg kta wat td...

3)-lps tue..tutup loyang ngan aluminium foil...kukus dgn api sederhana dlm lebih kurng
setengah jam....kejap je...

4)-lps dah masak...jgan trus buka aluminium foil tadi...biar sejuk dlu...
lps sejuk...dlm 5 minit la kot...simpan dlm peti...makan sejuk lagi sedap...








PUDING JAGUNG


bahan-bahan:
1 cawan tepung kastard
1 tin jagung manis
3 cawan air
1 tin susu cair
3/4 cawan gula( klu x suka manis,jgn bnyk sgt)

 Cara membuatnya:

1)- campurkan tepung kastard, jagung,susu dan air sekali...panaskan atas api
yg sederhana...

2)-kacau adunan smpai nampak berkilat...klu rasa nmpk dh likat n berkilat...
msukkan dlm loyang @ bekas...

3)-sejukkan....potong and hidangkan...

[dlm bnyk2 puding..rasanya puding jagung paling simple...then klu nk sedap
lagi bleh cmpur dgn buah2 koktail...jadi puding koktail..hehe]

ok...
SELAMAT MENCUBA!!!!